TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odasý
10. Türkiye Harita Bilimsel ve Teknik Kurultayý
28 Mart - 1 Nisan 2005, Ankara
JEODEZÝ VE FOTOGRAMETRÝ MÜHENDÝSLÝÐÝ EÐÝTÝMÝ,
MESLEÐÝMÝZÝN MÝSYON VE VÝZYONU
Ö. Aydýn1
1Yýldýz Teknik Üniversitesi Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliði Bölümü, Ýstanbul, oaydin@yildiz.edu.tr.
ÖZETBölümümüz 1949 yýlýnda Yýldýz Teknik Okulunda Harita ve Kadastro Mühendisliði Bölümü olarak açýlmýþtýr. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüðünün giriþimi ile gerçekleþtirilen bu durum, Türkiye’nin kadastrosunun yapýlmasý için gereksinim duyulan teknik elemanlarý yetiþtirmeye yönelikti. Baþlanan bu giriþim bugün amacýna ulaþmýþ, birçok yüksek öðretim kurumunda da öðrenim yapýlmasýna baþlanmýþ ve ülkemize hizmet eden haritacýlar ordusunun yetiþmesi saðlanmýþtýr.
Baþlangýçta Türkiye’nin kadastrosu amaçlanmýþtý ve öðretim programlarý bu duruma göre düzenlenmiþti. Zaman ilerledikçe ülkemizin imarý için çok sayýda mühendislik projeleri gerçekleþtirilmeye baþlanmýþtýr. Barajlar, yollar, tüneller, imar çalýþmalarý, toplulaþtýrma çalýþmalarý, konut v.b. mühendislik çalýþmalarý hýz kazanmýþtýr. Bu çalýþmalara paralel olarak öðretim kurumlarýmýz öðretim planlarýný buna göre düzenlemiþlerdir.
Bir taraftan teknoloji geliþmiþ, klasik yöntemler yerini elektronik yöntemlere, analog fotogrametri yerini sayýsal fotogrametriye, klasik kartografya yerini sayýsal kartografyaya býrakmýþ ve uydu teknikleri ile konum belirleme dünyada aðýrlýk kazanmýþ ve uygulanmaya baþlanmýþtýr.
Bugün 8 üniversitede Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliði eðitim öðretimi yapýlmaktadýr. Bu sekiz bölümde farklý öðretim programlarý uygulanmaktadýr. Farklý program uygulanmasý normal karþýlanabilir. Ancak yeni açýlan bölümlerdeki öðretim üyesi eksikliði göze çarpmaktadýr. Dolayýsýyla politik amaçlar ve kiþisel isteklere göre bölümlerin açýlmasý ve zayýf eðitim ülkeye zarar vermektedir.
Günümüzde çaðdaþ Jeodezi ve Fotogrametri eðitimine ihtiyaç vardýr. Her öðretim kurumu dünyadaki teknolojik geliþmeleri izlemeli, geliþmiþ ülkelerdeki öðretim programlarý incelenmeli ve ülkemizdeki uygulayýcý kuruluþlarýn ne tür bir mühendise gereksinim duyduklarý araþtýrýlmalý, mesleðimizin vizyonu iyi belirlenmeli ve eðitim programlarý buna göre düzenlenmelidir.
Anahtar Sözcükler: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliði, eðitim-öðretim, vizyonumuz.
Makalenin tamamý ektedir.