Hoþgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriþ yapýn veya kayýt olun.
E-posta adresinize aktivasyon iletisi gelmediyse lütfen buraya týklayýn.

Kullanýcý adýnýzý, parolanýzý ve aktif kalma süresini giriniz
HARITA FORUM - Turkiyenin, Genis Kapsamli Harita Konusulan Bilgi Paylasim Merkezi...
Sayfa: 1 [2] 3   Aþaðý git
Yazdýr
Gönderen Konu: GPS Hesabý Hakkýnda Sorular....  (Okunma Sayýsý 4885 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
likter
Üye
*

Teþekkür sayýsý: 0
Çevrimdýþý Çevrimdýþý

Mesaj Sayýsý: 3

« Yanýtla #10 : 20 Aðustos 2010, 10:16:45 »

merhaba...
ben diyarbakýr bölge müdürlüðünde yeni baþladým.
daha once özelde 4 yýllýk bir deneyimimm var ama daha cok buro iþi yaptým.burada cok farklý bazen neden bahsediliyor diye sasýrýyorum.gecen gps hesaplarýný gosterdiler..programý kullana biliyorum ama ne yaptýgýmý bilmeden ezbere leice geo office prog kullanýlýyor ve ingilizce benimde ing.cok kotu bana elinde bu prgramýn türkçesini gönderebilirmisiniz..bide statik olcu ile rtk olcu arasýndaki farký anlatabilirmisiniz.neyi neye gore kontrol edecegimide bilmiyoýrum yönetmeliði okuyorum okadar bana bu konuda da yardýmcý olabilirmisinz.mesela hýz hatasý en fazla 0.14 cm olmasý gerekiyomus bunun gibi elimde bi kaynak olsa ona gore biþeyler yapabilirim.yardýmlarýnýzý bekliyorum
omersalgin
OMER SALGIN
Genel Moderatör

Teþekkür sayýsý: 66
Çevrimdýþý Çevrimdýþý

Mesaj Sayýsý: 62

osalgin@hotmail.com omersalgin@yahoo.com
E-Posta
« Yanýtla #11 : 23 Aðustos 2010, 13:20:14 »

Merhabalar,

oncelikle yeni goreviniz hayirli ugurlu olsun.

Sordugunuz sorular burda yaziyla cevap verilerek anlatilacak kadar kolay degil:) Aslinda yeni memur olanlar kurumumuz tarafindan hizmet ici egtime tabi tutulmakta ve bu egitimde GPS ve BOHHBUY egitimi tarafimizdan verilmektedir. Boyle bir egitime tabi tutulcakmisiniz onu arastirmaniz lazim.

Eger boyle bir egitim olmayacaksa ya Ankaraya yolunuz dustugunde cayimizi kahvemizi icmeye geleceksiniz yada Diyarbakir Bolge Mudurlugumuzde Muhendis Yusuf bey var onunla tanisacaksiniz.

Selamlar.

Omer SALGIN
Harita Yuksek Muhendisi
Geodezi Sube Muduru
Tapu ve Kadastro Genel Mudurlugu
ANKARA
likter
Üye
*

Çevrimdýþý Çevrimdýþý

Mesaj Sayýsý: 3

« Yanýtla #12 : 25 Aðustos 2010, 08:07:58 »

cok tesekur ederim..
bildiðim kadarýyla egitim olacakmýs ama sanýrým eylul ekimden sonra.Yusuf beyle tanýstýk saolsun elinden geldiði kadar yardýmcý olmaya calýsýyor.Ankaraya geldigimde mutlaka gelip tanýsmayý isterim.tekrar tesekkur ederim kolay gelsin.
kazostrocu
Üye
*

Çevrimdýþý Çevrimdýþý

Mesaj Sayýsý: 4

« Yanýtla #13 : 21 Ekim 2011, 09:23:44 »

Merhaba arkadaþlar,
LGO'de dengeleme yaparken bir sorunla karþýlaþtým.2 adet C1 noktasýndan 4 adet c2 noktasýný çözüyorum.çözüm için kullanýlan c1 ve üst derece noktalar mecburen 2 tane.baz çözümleri,üçgen kapanmalarý ve serbest dengeleme sonuçlarý ile 2 boyutlu uyuþum testi sonuçlarý da normal gözüküyor.
dayalý dengeleme için koordinat sistemini oluþturduðum yerel jeodezik sisteme çeviriyorum.ardýndan dengeleme ekranýnda dengeleme parametrelerinde de koordinat sistemini yerel jeodezik yapýyorum."aðý dengele" dediðimde "computation did not succesfully complete.use error/warning section within the report for details.use pre analys to idetify possible problems" diye bir hata mesajý çýkýyor.
hataya bakmak için rapor kýsmýna girdiðimde
Error: Normal matrix singularity criterion is met, use PRERUN3
Error: Singularity in GPS rotation Z-axis
Warning: Only 6 known coordinate(s)
en alt satýrda bunlar çýkýyor.dengelemeyi de yapmýyor zaten.Sizce bu hata neden kaynaklanýyor ve nasýl çözülebilir.
koordinat sistemi WGS84 yapýldýðýnda çözüm yapýyor.ölçülere düzeltmeleri getiriyor.ama tabiki dayalý dengeleme bu sistemde yapýlamaz.Cevaplar için teþekkürler
yasarsolakxyz
Yaþar SOLAK
Yönetici

Teþekkür sayýsý: 145
Çevrimdýþý Çevrimdýþý

Mesaj Sayýsý: 528

« Yanýtla #14 : 21 Ekim 2011, 16:43:40 »

Gps; Kartezyen dik koordinat sistemini ve WGS84 elipsoidini kullanmaktadýr. Biz bazý jeodezik dönüþümler vasýtasýyla kartezyen koordinatlarý ,deðiþtirilmiþ UTM projeksiyonunda Projeksiyon kordinatlarýna dönüþtürüp dik izdüþüm olan haritalarýmýzý bu projeksiyon düzleminde çizeriz.

Yeryuvarý için Inersiyal bir sistem olduðu kabul edilen Doðal Dik Koordinat sisteminin (kartezyen) orijin noktasý, dünyanýn gravite yada aðýrlýk merkezinde olduðu kabul edilmektedir. Bu koordinat sisteminin; Z ekseni olarak dünyanýn dönme eylemsizlik momenti, ekseni, X ekseni olarak (Λ= 0o) astronomik baþlangýç meridyeni ile ekvator düzlemlerinin arakesit doðrusu ve Y ekseni olarak da bu eksenlere kesiþme noktasýnda (yerin aðýrlýk merkezinde) dik olan ve sað el kuralýna uyan bir eksen alýnmaktadýr.

Bu þekilde tanýmlanan Doðal Dik Koordinat Sistemleri, yerin kutup gezinmesi hareketinden dolayý dünyanýn dönme ekseni zamanla konum deðiþtireceðinden zamana baðýmlý olarak deðiþken olmaktadýrlar. Yani gps in kullandýðý koordinat sistemi dünyanýn þeklinden ve dönme hýzýndan kaynaklanan presesyon ve nutasyon gibi hatalardan arýndýrýlmýþ bir koordinat siistemidir.

Bu nedenle dengeleme iþlemimizi Kartezyen koordinat sisteminde yapýp, basit dönüüþümlerle haritalama yapmak için ihtiyaç duyugumuz projeksiyon koordintlarý elde etmeliyiz.

Saygýlarýmla...Kolay gelsin.

Harita Yüksek Mühendisi
Kýrþehir Kadastro Müdürlüðü
omersalgin
OMER SALGIN
Genel Moderatör

Çevrimdýþý Çevrimdýþý

E-Posta
« Yanýtla #15 : 29 Ekim 2011, 21:02:22 »

Basitce anlatmaya calisayim.

GPS in elipsoidi WGS84dur. Bizim memleket koordinat sistemi ise GRS80 elipsoidi ITRF96 datumudur.

Siz lokal sistemde dengelemek istiyorsunuz, lokal sistemden kasit WGS84 un haricinde tanimlanan diger sistemlerdir ve sizin burda tanimladiginiz ITRF sistemidir.

Yalniz bir lokal sistemde dengeleme yapabilmek icin en az 3 noktanin koordinatlarini bilmemiz gerekir. Cunku bir sistemin tanimlamak icin 7 parametrenin belirlenmesi gerekmektdir. 3 oteleme 3 donukluk 1 olcek katsayisi. Bu 7 bilinmeyen icin 3 noktanin x y z koordinatlari olmak uzere toplam 9 bilinen ile dengelenebilmektedir.

Ozetle dengeleme menusunde lokal geodetic sisitemde dengeleme yapabilmek icin en az 3 bilinen lazim.

Bu sorununuzun nedeni.

Gelelim cozume.

3 veya daha fazla da bilinen de olsa ben herkese hep WGS de dengeleme yapmlarini oneriyorum. Hic bir zaman lokal geodetic sistemde dengelemeyin hep WGSde dengeleyin. Butun hesaplamalar ve dengelemeler bittikten sonra sadece projeksiyon koordinatlarini almak icin projenizin projeksiyonunu lokal sisteme gecirin.

Omer SALGIN
Harita Yuksek Muhendisi
Geodezi Sube Muduru
ANKARA
kazostrocu
Üye
*

Çevrimdýþý Çevrimdýþý

« Yanýtla #16 : 31 Ekim 2011, 12:42:25 »

ömer bey,cevap için teþekkürler öncelikle.sizin þu görüntülü sesli sunumunuzdan öðrendiðim için dayalý dengeleme sýrasýnda yerel jeodezik sisteme geçiyordum.yani öyle anlatmýþtýnýz orada.
hatanýn sebebi anlaþýlmýþ oldu böylelikle.zaten o þekilde yapamayýnca WGS84'te dengeledim ve koordinatlarý ITRF aldým
teþekkürler tekrardan
kalazem
Üye
*

Çevrimdýþý Çevrimdýþý

E-Posta
« Yanýtla #17 : 16 Kasým 2011, 12:02:14 »

ÝYÝ GÜNLER BENÝM SORUM HIZ HESAPLARI ÝLE ÝLGÝLÝ, ÖNCELÝKLE ÇALIÞMA ALANIMIZDA ÝSTÝKÞAF ÝÞLERÝMÝZÝ YAPMAK ÝÇÝN YETERLÝ SAYIDA C DERECELÝ NOKTA BULUNMAKTA BÝZDE BU NOKTALARI KULLANDIK FAKAT MEVCUT EPOK 1998 ÝDÝ BUNLARI 2005 EOPOKA ÇEVÝRDÝK BUNLAR ÝÇÝN AYRIYETTEN UYUÞUM TESTÝ YAPMAMIZA GEREK VARMI ACABA BÝRDE BÝRKAÇ YERE MEVCUT C2 LERDEN C3 ATMAMIZ LAZIM BU KISIMDA 2005 EPOK OLDUÐUNDAN DOLAYI HERHANGÝ BÝR FARKLI ÝÞLEM ADIMI ÝZLEMEMÝZ GEREKÝRMÝ yardým
omersalgin
OMER SALGIN
Genel Moderatör

Çevrimdýþý Çevrimdýþý

E-Posta
« Yanýtla #18 : 17 Kasým 2011, 17:14:00 »

1998 veya 2000.45 onayli C derece noktalar 2005 epoguna getirilirken, arsivdeki onayli hiz degerleri degil guncel hiz hesabi yapilarak hesaplanan yeni guncel hiz degerleriyle oteleme yapilir.

Proje kapsaminda yeni noktalar munferit olarak 2 adet sabitten uretiliyorsa mutlaka 3 ncu bir nokta ile uyusum testi yapilmalidir. Burda 3 ncu nokta olarak ust dereceli bir nokta kullanilabilecegi gibi TUSAGA-Aktif noktalarinin statik datalarida kullanilabilir.

Sabit olarak kullanilan noktalar 2005.00 epogunda ise bu sefer 2005 epoguna oteleme calismasi yapilmaz ama yine munferit uretim varsa uyusum testi yapilir.   

Omer SALGIN
Harita Yuksek Muhendisi
Geodezi Sube Muduru
ANKARA
kalazem
Üye
*

Çevrimdýþý Çevrimdýþý

E-Posta
« Yanýtla #19 : 18 Kasým 2011, 15:13:29 »

öncelikle teþekkürler ömer bey Ýlgili kurum bize tutgalarýn (4 adet) 2005 hýzlarýný verdi ve bunlarla kullanacaðýmýz alanýn içindeki 1998 epok noktalarýn 2005 hýzlarýnýn hesaplayýp 1998-2005 arasýndaki zaman aralýðý ile ötelememizin yeterli olacaðýný söyledi umarým bir yanlýþlýk yapýlmamýþtýr , oldu ise de bunu nasýl düzgün yapabileceðimizi anlatabilirmisiniz lütfen

bir diðeride yeni oluþturduðumuz c3 noktalrýný 3 sabitten hesapladýk bu sabitler bizim 2005 epoðuna ötelediðimiz noktalardýr bu durumda sizce uyuþum testi gereklimi
Sayfa: 1 [2] 3   Yukarý git
Yazdýr
Gitmek istediðiniz yer: