Sayýn moderatörün yanýtlarýnýz için teþekkürler.Önceki mailleriniz gibi bana çok yardýmlarý oldu ve oluyor.
Sorduðum soruda tutgaya ulaþýmýn zor olduðuna þöyle karar verdim.1-yüklenici sohbet ederken flash diskindeki ölçü sýrasýndaki resimleri gösterdi .Arazi çok kötüye benziyordu.2) google earthe bölgede onaylý noktalarý ve tutgalarý atmýþtým oradan bakýnca arazi zor görünüyordu birde aylardan kasým sonu olunca enyakýn c2 den uyuþum yapýlmasýna karar verdik.Sizinde belirttiðiniz gibi sonuçta hesabý yine diðer iki sabitten yapýldý.
*"Biz nokta uretirken mutlaka dayanak olarak alinan yer kontrol noktalarinin uyusumlu olup olmadiginin kontrol edilmesi gerektigine inanarak yonergeye bu maddeyi yazdik"demiþsiniz.Örneðin C3 üretiliyor.ve sabit alýnan üst dereceli noktalar çok önceden sorunsuz olarak tekbir seferde ayný dosyada bir yýl gibi kýsa süre önce üretilmiþ.Böyle bir durumda uyuþum testi yapýlmasý gereklimidir?Zaten ayný sabitlere alet kurulmuþsa sorun olmamasý gerekir veya sorun olursa hesapta anlaþýlýr kanaatindeyim.
*Bir projede sorumlu olduðumuz illerden birinde büyük çaplý bir mera iþi için 4 tutga 1 c1den 5 c1,7 c2,17 c3 ve poligon üretiliyor.Bu iþlem için hazýrlýk geçen bahardan beri uðraþtýklarý için ,ilk baþlarda malum sebeplerden dolayý bölgemizdeki gps arþivini yeni oluþturmaya baþladýðýmýz için mevcut durumu tam bilemediðimizden hesap kontrolünü bitirdikten sonra eskibaþka bir dosyada onaylanan c3 noktasnýn þimdi c2 olarak hesaplanmýþ olduðunu farkettim.
Böyle bir durumda eski onaylý c3 noktasý üzerine yeniden c2 olarak onaylama konusunda ne düþünüyosunuz?
Bence sakýncasý yok.Çünkü þu saatten sonra kanavayý ve hesabý deðiþtirmenin jeodezik olarak gereði yok ve o c2 aðýn ortasýnda biryerde .Sonuçta c3 noktasý c2 olmuþ.HBB için ilerde sýkýntý olurmu bilmem..Ayrýca mazeret deðil ama baþka bölgelerde de vardýr sanýrým çift numaralar.
*c3 noktalarý için projelerde neden hýz üretiyoruz.Çünkü bildiðim kadarýyla poligonlarda hýz hesabýna gerek yok.(Þu aralar eskiden adanada onaylanmýþ dosyalar için hýz hesabý yapýp tkgm format hazýrlýyorumda

"
*Yönetmelikte c3 ve c4 ler için dengeleme þartý bulunmuyor.Yönetmelikte her iki sabitle hesaplanan koordinat farkýnýn c3 için 5cmden küçük olma þartý hesap için yeterli görülüyor.
Bizler programý öðrenirken oturum oturum sabitlerin 98 kartezyen koordinatýný girerek en baþta c3ler için kriterlerimizi yatay 5 cm,yükseklikte 5 cm olarak giriyoruz ve çözümü kontrol ediyoruz.
Ama yükleniciler kriteri 5 cm yapýp genelde bütün bazlarý single point yaparak veya otomatik olarak çözüp serbest ve dayalý dengeleyerek görünüþte sorunsuz çýktý alýyorlar.Ancak bizim yöntemle hesap yaparsak çözülemeyen nokta yüklenicinin yönteminde sorunsuz çýkýyor.Bunun nedenleri neler olabilir?
Bu konuda uygulama nasýldýr?
Bence bizim yaptýðýmýz yönetmeliðe en uygunu.Ama yüklenici bu þekilde hesap yapmýþsa ne nedenle kabul etmemeliyiz...
*Bizim uygulama eðitiminde yanlýþ anlamadýysam c3 lerde dayalý dengelemede coðrafi koordinatlara gelen standart sapma 5 den küçük olmasý hesabýn doðrululuðu için gerekli diye hatýrlýyorum.Hatta yukarda anlattýðým projede eski bir c2 ve tutgadan 2 c3 üretiliyordu ve bu c3lerden birisinde bazlarý sorunsuz olarak çözmesine raðmen standart sapmayý 6cm 5 e den düþürmek için akla karayý seçmiþtik.
Hani dikkat edilmesi gereken böyle bir durum varmýdýr?
Þimdiden cevaplarýnýz için teþekkür ederim.Bazý ustalarýmýza bu sorular basit gelebilir.ama bir yýldan beri her nekadar tkgmdeki ustalar kadar olmasada yoðun bir bölgede gps hesabý kontrol ettiðimiz için aklýmýza gelen ve takýldýklarýmýzý soruyorum.Affola...