ODAMIZ HKMO 42.OLAÐAN GENEL KURULU GERÇEKLEÞTÝRÝLDÝOdamýz 42‘inci Dönem Olaðan Genel Kurulu 24-25 Nisan 2010 tarihlerinde Ankara‘da yapýldý. 450 delegenin yaný sýra 63 konuk ve 13 öðrencinin katýlýmýyla gerçekleþtirilen 42‘inci dönem Genel Kurulun ilk günü açýlýþ konuþmalarý, çalýþma raporunun (yönetim, denetleme, onur kurulu) görüþülmesi, komisyon raporlarý ile verilen önergelerin görüþülmesi þeklinde gerçekleþti. Konular üzerine görüþmelerin uzamasýyla Genel Kurul geç saatlerde tamamlandý. Ýkinci gün 42. Dönem Oda Organlarýnýn seçimleri yapýldý.
Genel Kurul, DSÝ Konferans salonunda 24 Nisan 2010 tarihinde sabah saat 10:30‘da Divan seçimi ile baþladý. Divan kurulu, Baþkan Namýk GAZÝOÐLU, Baþkan Yardýmcýsý Muzaffer EREN ve yazman olarak Sevsin ERDOÐAN ve Aslý TOPAL‘dan oluþturuldu.
Açýlýþ seremonisinin ardýndan Divan Kurulunun gündemi kesinleþtirmesinden sonra açýlýþ konuþmalarýna geçildi. Açýlýþ konuþmalarý bölümünde sýrasý ile Genel Baþkan Ali Fahri ÖZTEN, Gaziantep Milletvekili Yaþar AÐYÜZ ve Muðla Milletvekili Fevzi TOPUZ birer konuþma yaptýlar.
Odamýz Yönetim Kurulu Baþkaný A. Fahri ÖZTEN, dünyada ve Türkiye‘de yaþanan siyasal, sosyal ve toplumsal süreci deðerlendirdiði konuþmasýnda; Ýller Bankasý, Afet Ýþleri Genel Müdürlüðü gibi kamu kurumlarýnýn tasfiyesi, ülkemizde gerçekleþtirilen özelleþtirme uygulamalarý ve sonuçlarý, meslek alanýmýza yansýmalarý, Tapu ve Kadastro genel Müdürlüðü, Lisanslý Harita Kadastro Mühendisleri ve Bürolarý, Kamu Ýhale Kanunu, Yabancýlarýn Çalýþtýrýlmasý Ýzni, Demokratik Açýlým ve Anayasa Deðiþikliði konularýyla ilgili açýklamalarda bulundu.
Yaþar AÐYÜZ konuþmasýnda, Harita Mühendislerinin sektördeki yeri ve önemine deðinerek, Meclis çalýþmalarýnýn iþleyiþi hakkýnda bilgi verdi. Meslek Odalarý ve diðer kitle örgütlerinin siyasi iktidar karþýsýnda örgütlü olmalarý gerektiðinin vurgusunu yaptý. AÐYÜZ ayrýca siyasal iktidarýn, Anayasa deðiþikliði gündemdeyken, kamuya 100 bin memur alýmý yapýlacaðýný duyurmasýnýn seçime yönelik bir yatýrým olduðunu belirtti.
Fevzi TOPUZ konuþmasýnda mühendislerin toplumsal hayattaki önemine ve toplumsal muhalefetteki yerine deðinerek siyasal iktidarýn ülkeyi taþýdýðý olumsuz sürece vurgu yaptý.
TMMOB Baþkaný Mehmet SOÐANCI‘nýn mesajý Divan tarafýndan okundu.
Gündemin 4. maddesi gereðince Genel Kurul Komisyonlarý oluþturuldu. Mali iþler ve bütçe komisyonuna Zafer BEYDÝLLÝ, Serkan ATAGÜN, Aydýn DEMÝREL, Asiye Ülkü KUTLU, Ayhan YÜKSEKKAYA, Oktay GAZÝOÐLU, Ýlknur Güler BAÞAR, Tekin AKÇAPINAR ve Hasan ZENGÝN seçildiler.
Sonuç bildirgesi komisyonuna, Mehmet Ali ALGANCI, Halil AKDENÝZ, Burak KUKUL, Mustafa ERDOÐAN, Hüseyin ÜLKÜ, Cem KÖSEM, Uður GÝRÝÞKEN seçildiler.
Tüzük ve yönetmelikler komisyonuna, Muhittin ÝPEK, Ertuðrul CANDAÞ, Ufuk Serdar ÝNCÝ, Özkan YILMAZ ve Hüseyin ALTUN seçildiler.
Komisyonlarýn belirlenmesinden sonra gündemin 5. maddesi olan Çalýþma Raporu, Mali ve Denetim Kurulu Raporu okunmasý ve görüþülmesine geçildi. 41. Dönem Çalýþma Raporunu ve Mali Raporu Genel Sekreter Ertuðrul CANDAÞ, Denetleme Kurulu Raporunu ise Oda Denetleme Kurulu Üyesi Zafer BEYDÝLLÝ sundular. Çalýþma Raporunun görüþülmesi bölümünde üyeler görüþ ve önerilerini dile getirdiler. Konuþmalarýn ardýndan 41. Dönem Yönetim Kurulu adýna, Genel Sekreter Ertuðrul CANDAÞ ve Yönetim Kurulu Baþkaný Ali Fahri ÖZTEN dile getirilen sorularý ve eleþtirileri yanýtladýlar.
Gündemin 6. maddesi uyarýnca bildirilen görüþ ve konuþmalar sonucunda 41. Dönem Yönetim Kurulu çalýþmalarý iki red oya karþýlýk oy çokluðuyla aklandý.
Yönetim Kurulu, Denetleme Kurulu, Onur Kurulu, TMMOB Yönetim, Yüksek Onur ve Denetleme Kurulu ile TMMOB delegasyon asýl ve yedek adaylarýn baþvurularý Divana verildi. Adaylýklar Divan tarafýndan Genel Kurula duyuruldu ve Yüksek Seçim Kurulu‘na iletildi.
Ardýndan 7. gündem maddesi olan Oda Komisyon Raporlarýnýn görüþülmesine geçildi. Tüzük ve Yönetmelikler Komisyonuna gelen önergelerden Genel Kurul oylamasý sonucu;
1- Mesleki Denetim Uygulamasý için açýklamalý, örnekli birim fiyat kitapçýðý hazýrlanmasý,
2- Oda Genel Merkezinde ve Þubelerde hukuk birimleri oluþturulmasý,
3- Ücretli çalýþan meslektaþlarýmýz için insanca yaþam ücreti belirlenmesi,
4- MDU kapsamýnda kesilen faturalarýn Odamýz en az ücret tarifesinin altýnda kesilmesini önlemek ve MDU‘ nun bilgi sistemleri çerçevesinde yürütülmesini saðlamak için tüm uygulamalarýn HKMOBÝS üzerinde gerçekleþtirilmesi,
5- Oda bünyesinde müfettiþ istihdam edilmesi,
6- Ücretli çalýþan meslektaþlarýmýz için TÝP Sözleþmesi getirilmesi,
7- Üye profili araþtýrmasý ve üye veri tabanýnýn güncelleþtirilmesi,
8- Þantiyelerde çalýþan meslektaþlarýmýzýn özlük haklarýnýn korunmasý için komisyon kurulmasý,
9- Odanýn düzenlediði tüm etkinliklere öðrencilerin ücretsiz olarak katýlmalarý,
10- LÝHKAB‘ la ilgili önergelerin Olaðanüstü Genel Kurulda görüþülmesi,
kararlarý oy çokluðu ile alýndý.
Sonuç bildirgesi Komisyonu‘nun hazýrladýðý sonuç bildirgesi okundu ve oy birliði ile kabul edildi.
Gündemin son maddesi olan dilek ve öneriler bölümünde bazý üyelerimiz görüþ ve önerilerini dile getirdiler. Genel Kurul görüþmeleri Divan Baþkaný tarafýndan tüm delegelere teþekkür edilerek kapatýldý.
Ýkinci gün yapýlan seçimlere Oda organlarý için iki liste halinde girildi ve Çaðdaþ Harita Mühendisleri listesi seçimi aldý.
Genel kurula katýlarak görüþ, öneri ve eleþtirileriyle sürece katký ve destek olan baþta Genel Kurul delegeleri olmak üzere tüm katýlýmcýlara ve emeði geçen herkese teþekkürü borç biliyoruz. 42. Dönemde görev alan meslektaþlarýmýzý kutluyor, görevlerinde baþarýlar diliyoruz.
Odamýzýn 24-25 Nisan 2010 tarihlerinde Ankara‘ da yapýlan Genel Kurulu sonucunda belirlenen Yönetim Kurulu, 3 Mayýs Pazartesi günü gerçekleþtirilen ilk toplantýsýnda görev daðýlýmýný yaptý. Harita ve Kadastro Mühendisleri Odasý Yönetim Kurulunda yeni görev daðýlýmý aþaðýdaki þekilde oluþmuþtur.
Genel Baþkan :Ali Fahri ÖZTEN
2. Baþkan :Hacý Hasan TUZCU
Genel Sekreter :Ertuðrul CANDAÞ
Genel Sayman :Asiye Ülkü KUTLU
Örgütlenme Sekreteri :Özkan TALAY
Üye :Metin EREL
Üye :Burak KUKUL
Oda Yönetim Kurulu Baþkaný Ali Fahri ÖZTEN‘in açýlýþ konuþmasýnýn özeti, Genel Kurul Sonuç Bildirgesi‘nin tam metni ve Oda Organlarýna seçilenlerin listesi ekte yer almaktadýr.
TMMOB
Harita ve Kadastro Mühendisleri Odasý