Bilindiði üzere yönetmeliðin yürürlüðe girmesinin üzerinden yaklaþýk 3 yýl geçti ve bu yönetmelik, üretilecek her türlü harita ve harita bilgisinin GRS80 Elipsoidine dayalý ITRF96 koordinat sisteminde üretilmesini öngörüyor. Ýlk tesis kadastrosu çalýþmalarýnda ITRF sisteminde koordinat ve harita altlýðý zaten üretiliyor. Benim asýl merak ettiðim Tescile Konu Harita Planlarýn bu koordinat sisteminde üretilip üretilmediði ya da ülke genelinde kadastro müdürlüklerindeki uygulamalar(Kontrollük iþlemleri) nasýl yürütülüyor. Bu konuda ve ED50 ve Mevzi sistemlerden ITRF sistemine dönüþümler konusunda (Dönüþüm seti hesaplanmamýþ ve kýsa vadede hesaplanmasý da gündemde olmayan tesis kadastrosu bitmiþ alanlarda bu dönüþüm iþini hangi kurum yapar ya da yapmalýdýr ya da Kadastro teþkilatýnýn böyle bir sorumluluðu var mýdýr sizce ---biraz uzun oldu -- ) görüþlerinizi bekliyorum.
Ýkinci bir husus da yönetmelikle beraber getirilen Telif Haklarý kavramý. Ýhaleli Kadastro ya da Büyük projelerle beraber onaylanan C derece noktalar bir þekilde kadastro müdürlüðü arþivine giriyor. Asýl sorunun bundan sonra çýkacaðýný düþünüyorum. Eskiden basit bir ifraz ya da yola terk iþlemi yapacak olan harita mühendisi projesini hazýrlar, projede kullandýðý nirengi, poligon vb.nin ücretini bu noktalarý kimin ürettiði önemli olmaksýzýn Kadastro Müdürlüðüne öder,iþini bitirir iken artýk bu noktalarý üreten kiþi ya da kuruluþun onayý aranmaktadýr. En azýndan yönetmelikten ben bunu anlýyorum. Uygulamada en basit yola terk iþinin bile bu onayýn beklenmesi nedeniyle uzamasý sözkonusu deðil midir?
Hakan bey merhabalar, sorunuza kimse cevap yazmadý.. Ben bölge müdürlüðündeyim ama, bu konuda düþündüklerimi ve saðdan soldan duyduðum yapýlan uygulamalarý anlatmak istedim. Kadastro Müdürlüklerindeki bazý arkadaþlara sordum tescile konu harita ve planlarý hangi datumda hazýrlatýyorsunuz veya hazýrlýyorsunuz diye, genelde ITRF datumunda yapýlýyormuþ ancak memleket sisteminde yapýlan yerler de varmýþ... onu neye göre belýrlýyorlar býlmýyorum belkýde yer kontrol noktalarýnýn hangi datumda olduguna göre belýrlýyolardýr.. Genel Müdürlüðümüzden gelen 4 sayfalýk bir geodezik talimat var orda dönüþüm parametrelerinin kontrolü ve hesabý Bölge Kontrol Muh. ve Kadastro kont. Muhendýsýnýn sorumlulugundadýr dýyor. Ancak ben Bölge mühendisinin Itrf koordinatlarýn hesaplanmasýnda sorumlu oldugunu düþünüyorum. Asýl sorumluluk Kadastro Kontrol Mühendisinde gibi... Eski paftalardaki (grafik, ed50 vs.) sorunlarýn
yenileme çalýþmalarý ve TUSAGA Aktif (CORS-TR) projesi kapsamýnda hesaplanacak olan hücresel dönüþüm parametreleri ile koordinat sistemleri arasýnda dönüþümün yapýlarak giderileceðini düþünüyorum.
Ýkinci paragrafta bahsettiðin durumla þimdiye kadar karþýlaþmadýðým için birþey yazamayacaðim..
Ýyi çalýþmalar...