Hoþgeldiniz, Ziyaretçi.Lütfen giriþ yapýn veya kayýt olun.
E-posta adresinize aktivasyon iletisi gelmediyse lütfen buraya týklayýn.

Kullanýcý adýnýzý, parolanýzý ve aktif kalma süresini giriniz
HARITA FORUM - Turkiyenin, Genis Kapsamli Harita Konusulan Bilgi Paylasim Merkezi...
Sayfa: [1] 2 3   Aþaðý git
Yazdýr
Gönderen Konu: Mimari Projeler için Yersel Fotogrametri kullanan var mý?  (Okunma Sayýsý 3087 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
FDT
Emektar

Teþekkür sayýsý: 76
Çevrimdýþý Çevrimdýþý

Mesaj Sayýsý: 199

« : 26 Aralýk 2008, 16:50:56 »

Merhaba

Mimari Projeler için Yersel Fotogrametri kullanan var mý?
hiuzun
Halil Ýbrahim UZUN
Yönetici

Teþekkür sayýsý: 265
Çevrimdýþý Çevrimdýþý

Mesaj Sayýsý: 1132

« Yanýtla #1 : 26 Aralýk 2008, 17:01:16 »

Ben dersinden baþka bu konuyla ilgili hiç bir çalýþmada bulunmadým þahsen. Gülümse
Ama Prof. Dr. Dursun Zafer ÞEKER Hocamýz bu konudaki projelerde yer almýþtý, çok bahsetmiþti bize.
Eðer bu konuda takýldýðýnýz yer varsa burada sorabilirsiniz, belki çözüm için diðer arkadaþlarýmýzda yardýmcý olabilir. Yada isterseniz Ýtü'de Dursun Hocamýza ulaþabilirsiniz.

Halil Ýbrahim UZUN
Harita Mühendisi
Çorumgaz Doðalgaz A.Þ.
Çorum
FDT
Emektar

Çevrimdýþý Çevrimdýþý

« Yanýtla #2 : 26 Aralýk 2008, 23:45:40 »

Ben de bu konu üzerine çalýþmaktayým. Özellikle restorasyon projeleri için rölöve konusunda sorusu olanlara yardýmcý olmaya çalýþýrým. Ayrýca konu üzerine öðrenmeye açýðým Gülümse
hiuzun
Halil Ýbrahim UZUN
Yönetici

Teþekkür sayýsý: 265
Çevrimdýþý Çevrimdýþý

Mesaj Sayýsý: 1132

« Yanýtla #3 : 27 Aralýk 2008, 00:23:26 »

yersel fotogrametri çalýþmasý zevkli gördüðüm mesleki alanlarýmýzdan birisi oldu zaten. derslerde dinledikçe meraklanmýþtým ama bir projede yer alma fýrsatým olmadý. sýradan kullandýðýmýz digital fotoðraf makineleri ile (tabi kalibrasyonu mutlaka yapýlmýþ olmalý derdi hocamýz) çalýþmak belki maliyetinden dolayý meraklandýrmýþtý. ileride böyle bir projede yer almayý isterim.
yanlýþ hatýrlamýyorsan medikal malzeme þirketleri için yersel fotogrametri ile bir çalýþma yapýlmýþ. kemik üzerine nokta iþaretlemeleri yapýlmýþ ve resimler ile kemik ucunun sayýsal ortamda þekli belirlenmiþ, sonrasýnda bu eklem yerine göre medikal malzemeler üretilmiþ. çok ilgimi çekmiþti bu proje.

Halil Ýbrahim UZUN
Harita Mühendisi
Çorumgaz Doðalgaz A.Þ.
Çorum
muygunol
Mehmet UYGUNOL
Emektar

Teþekkür sayýsý: 24
Çevrimdýþý Çevrimdýþý

Mesaj Sayýsý: 57

WWW E-Posta
« Yanýtla #4 : 27 Aralýk 2008, 12:31:23 »

bulunduðum yer itibari ile restorasyon projeleri oldukça fazla yapýlmakta (muðlanýn yarýsý sit bölgesi olduðu için).

bu konuda çalýþan bir iki mimar var fakat kullandýklarý yöntem hakkýnda daha bilgi sahibi deðilim.

yersel fotogrametri ile ilgili birkaç amatör çalýþmam oldu. ama bir projede restorasyoncu arkadaþýma þu yöntemle yardýmcý olmuþtum; (biraz ilginç =) )

arkadaþýmdan, restorasyonu yapýlacak binanýn bulunduðu sokaðýn slüeti'ni (doðru yazdým sanýrým) istediler (normalde tüm sokaktaki binalarýn detay ölçülerini almasý gerekiyordu). bende gittim bi güzel sað ve solundaki tüm binalarýn fotoðrafýný çektim, sadece her binada bir pencerenin ölçülerini aldým, netcad de bi güzel sayýsallaþtýrdým tüm fotolarý =) biraz netcad birazda autocad iþlem tamam. gayette güzel bi çalýþma oldu.

Mehmet UYGUNOL
Uygunol Ýnþaat&Harita MUÐLA
www.uygunol.com / www.uygunol.info
FORUM KURALLARI
yasarsolakxyz
Yaþar SOLAK
Yönetici

Teþekkür sayýsý: 145
Çevrimdýþý Çevrimdýþý

Mesaj Sayýsý: 528

« Yanýtla #5 : 27 Aralýk 2008, 18:49:39 »

Merak ettim çalışmanı burda görmek isterim.. Göz Kýrp

Harita Yüksek Mühendisi
Kýrþehir Kadastro Müdürlüðü
FDT
Emektar

Çevrimdýþý Çevrimdýþý

« Yanýtla #6 : 28 Aralýk 2008, 11:08:11 »

Silüet için bir çözüm olabilir tabi ama restorasyon yapýlacak bina cephesi çizilirken ne kadar saðlýklý bir yöntem olur bilemiyorum. Biz metrik kamera, totalstation ve verileri deðerlendirmek için resim düzeltme programý kullanýyoruz tabi çizimler içinde autocad. Ben tasarým ve restorasyon yapan bir firma bünyesinde çalýþýyorum ve çalýþma tekniðimiz bu Gülümse
muygunol
Mehmet UYGUNOL
Emektar

Teþekkür sayýsý: 24
Çevrimdýþý Çevrimdýþý

Mesaj Sayýsý: 57

WWW E-Posta
« Yanýtla #7 : 28 Aralýk 2008, 13:22:34 »

benimki elde olan imkanlarý deðerlendirmek diyelim.
photomodeller programýydý sanýrým biraz kurcalamýþtým herhalde onu kullanýyorsunuz ?

@yaþar bey arkadaþtan yapýlan çalýþmayý alýrsam eklerim buraya.

Mehmet UYGUNOL
Uygunol Ýnþaat&Harita MUÐLA
www.uygunol.com / www.uygunol.info
FORUM KURALLARI
FDT
Emektar

Çevrimdýþý Çevrimdýþý

« Yanýtla #8 : 28 Aralýk 2008, 13:34:51 »

Bizde Rollei metric kamera var ve onun kendi programlarý var alman menþeiyli  MSR ve CDW diye 2 ayrý program.
Kýsaca;
MSR  2 boyutta çalýþma imkaný veriyor ve ortaya üzerinden doðru ve güvenilir bilgi edilebilecek fotoðraf oluþturuyor. 2 ve daha fazla resimleri birleþtirip tek bir fotoðraf haline getirme imkanýda sunuyor.

CDW da 3 boyutlu çalýþýlabilir fakat ortaya bir resim çýkarmýyor. sadece program üzerinde ölçü alma ve çizim yapma imkaný saðlýyor.
sametalbay
SametAlbay
Emektar

Teþekkür sayýsý: 74
Çevrimdýþý Çevrimdýþý

Mesaj Sayýsý: 116

sametalbay@hotmail.com
« Yanýtla #9 : 29 Aralýk 2008, 18:00:16 »

piyasada çoðunlukla kullanýlan program msr fakat aslýnda buna alternatif programlar var."image analyst" benim sadece derste kullanma fýrsatým oldu ama kullanýþlý bir program denemek lazým

SametAlbay
Sayfa: [1] 2 3   Yukarý git
Yazdýr
Gitmek istediðiniz yer: